2024-05-24

Közlekedésbiztonsági foglalkozás

Ez a cikk már több mint egy éves, kérjük, hogy az oldalon szereplő tartalmat ennek figyelembe vételével olvassa.

Otthontól az iskoláig

Sáta

2020. augusztus 26.

A közlekedésbiztonsági foglalkozások célja, hogy a gyerekek megismerjék a közlekedési szokásokat, megszeressék a kerékpár-kultúrát, és megtanuljanak biztonságosan közlekedni az utakon.

A korábbiakban megrendezett közlekedésbiztonsági naphoz hasonlót sajnos a vírus helyzet miatt most nem állt módunkban kivitelezi. A nagyobb csoportos foglalkozásokat el kell kerülni, a település lakosai tartanak is a megbetegedéstől, nem szívesen vesznek részt nagyobb rendezvényeken.

Jelen esetben a település általános iskolás lakóit invitáltuk meg egy jó hangulatú foglalkozás, a már szigetelt és újra megnyitott könyvtár helyiségébe.

Legjobb lehetőségnek láttuk, hogy általános iskolások számára egy olyan előadást tartsunk, amely hiteles forrásból származik, így lett felkérve a helyi körzeti megbízott, Eke Zoltán rendőr főtörzszászlós. A nyári szabadságolások, szigorítások miatt nehéz volt összehozni egy mindenki számára megfelelő időpontot, hiszen még az iskola elkezdése előtt szerettük volna megtartani, hogy a résztvevők még felkészültebben indulhassanak iskolába.

A cél, hogy az iskola kezdéskor egyre több balesetszámot, mely a figyelmetlenségből adódik- kinek hol van elsőbbsége, busz előtt nem lépünk ki az úttestre- elkerüljük.

A rendőrséggel együttműködve a rendőrség helyi körzeti megbízottja a megkeresésünkre vállalta az program levezénylését, így hiteles kézből kaphattak a gyerekek információt a helyes közlekedési szabályokról. Mint kiderült nemhogy a gyerekeknek, de a felnőtteknek is van mit tanulniuk az autós közlekedés mellett a kerékpáros közlekedésről is.

A körzeti megbízott a gyerekek aktív részvétele mellett ismertette a legfontosabb szabályokat, amelyeket a gyalogos és kerékpáros közlekedés során szükséges betartani. Szó esett a kerékpársávok, kerékpárutak használatáról, főúton való közlekedésről, a kerékpárok alap felszereltségéről.

A beszélgetés után két kérdőív töltöttek ki a gyerekek az elhangzottak alapján. A helyes választ adók jutalomban részesültek. A válaszok egyeztetésre kerültek, ez követően beszélgetés kerekedett üdítő és nassolni való mellett.

Reméljük olyan ismereteket kaptak a gyerekek, ami célba is ért, és odafigyelnek az utakon, valamint segítenek embertársaiknak a helyes szabályok betartásában.

Megszakítás