2024-05-24

Termeld magad! : „A helyi identitás és kohézió erősítése Sáta és Nekézseny településeken ” TOP-5.3.1-16-BO1-2017-00029

Ez a cikk már több mint egy éves, kérjük, hogy az oldalon szereplő tartalmat ennek figyelembe vételével olvassa.

A pályázat indulása óta ez a 3. tavaszi/év eleji termeld magad program. Ez az a programelem amire az időjárás a legnagyobb hatást gyakorolja, de az idei megszervezésére még a járványügyi helyzet is nagy hatást gyakorolt. A korábban használt földterület már tavaly is parlagon maradt, a kiszámíthatatlan helyzet miatt idén sem lett felszántva.

Az előző év résztvevői a megtermelt zöldséget magjaiból szárítottak ki, tettek el későbbre. Ezekből a magokból otthonaikban neveltek palántákat. Sajnos akadt olya, aki a jó időben kint hagyta az apró növendékeket és a reggeli fagy egy részét tönkre tette. A program számára ezek a kertészkedők nagyszívvel ajánlottak fel palántákat a termeld magad program résztvevői számára, de a hosszú tavaszi fagyok miatt az ültetés csak június közepén valósulhatott meg.

A nyugdíjasklub vezetőjével egyeztetve esett a választás a klub udvarán található apró kertre. Sajnos a területet egy ideje nem volt gondozva, a korábban ültetett növények elszaporodtak, így előbb a területet meg kellett tisztítani, felkapálni. A résztvevők a nyugdíjasklub tagjaitól kaptak eszközök, mint lapát, csákány, kapa, a terület rendbetételére.

Amint az ültetésre szánt terület kitisztításra került, a palánták elhelyezése következett. A felajánlott palánták között különböző paradicsomok, paprikák volta majoranna, zeller és karalábé mellett. Az itt megtermelt zöldségeket a nyugdíjasklub összejövetelein fogják felhasználni főzésekhez, szendvicsek elkészítéséhez.

Az ültetést követően a beszélgetés az udvaron található növényekre terelődött, amikor is kiderült, hogy többféle gyógynövény is megtalálható, amiről eddig nem is tudták, hogy milyen gyógyhatású növényeket gondolnak gyomnak. Zsálya töveket többen is vittek haza ültetésre, de egy bevált szörp receptet megosztva bodzát is szedtek innivaló és szörp készítéséhez. A programon a termeld magad mellett tanulókör is kialakult.

Megszakítás