2024-04-16

Felhívás a kóbor kutyákkal kapcsolatban

Ez a cikk már több mint egy éves, kérjük, hogy az oldalon szereplő tartalmat ennek figyelembe vételével olvassa.

Tisztelt Sátai Lakosok!
Tisztelt Kutyatulajdonosok!

Településünkön rengeteg a közterületen lévő „kóborkutya”. A kutyák láthatóan nem gazdátlanok, nem kiéhezettek, nem soványak. Mindig valaki, valakik után mennek, kísérik az őket letagadó gazdájukat boltba, hivatalba, óvodába, vagy csak úgy „bandáznak” az utcákban, azután hazamennek oda, ahol élnek, enni kapnak. A kutya annak a tulajdona, aki után megy, akit kísér, akinek az udvarába, házába bemegy.

Kérem, szíveskedjenek a kutyákat a kutyatartás szabályai szerint otthonukban, ingatlanukon tartani, bezárni, elkeríteni, megakadályozni, hogy az útra ki tudjon szabadulni.

Amennyiben a kutyák személyi sérülést vagy a kocsikban anyagi kárt okoznak, azért a kutyatartó a felelős, függetlenül attól, hogy a kutya be van jelentve, vagy nincs. A felelősség az okozott kár nagyságától, súlyosságától függően lehet szabálysértés, akár bűncselekmény.

A kutyának egy éven belül veszettség elleni oltással és azonosító chippel kell rendelkezniük. Amennyiben ezt a kötelezettségüket elmulasztották, állattartási bírság kiszabására kell számítani.

Emellett a közterületen kóborló kutyák miatt a rendőrség szabálysértési eljárást indít.

Kérem, vigyázzanak egymás és ások testi épségére, valamint kerüljék el a közlekedési baleseteket, eljárásokat, bírságokat, ezért szíveskedjenek a kutyatartás szabályait maradéktalanul betartani.

Kérem a lakosság segítségét, a Facebookon megosztott képek és háborgások mellett az együttműködésben. Amennyiben ismerik a kutya gazdáját, tegyenek bejelentést, hogy kinek az udvarában él a kutya, csak így tudunk bírságot kiszabni, illetve eljárást indítani azok ellen, akik kutyájukat közterületen hagyják kóborolni. Vélhetően a szomszédok ismerik, látják ezeket a kutyákat, hogy hol élnek, ki a gazdájuk, hol etetik őket. Ennek hiányában a tulajdonost nem tudjuk azonosítani.

Sáta, 2023. január 31.

Demjénné Mustos Beatrix
jegyző

Az eredeti felhívás itt olvasható.

Megszakítás