2022-09-29

Elkezdődhet az óvoda-bölcsőde építése

Ez a cikk már több mint egy éves, kérjük, hogy az oldalon szereplő tartalmat ennek figyelembe vételével olvassa.

Kedves Sátaiak!

Újabb fontos mérföldkőhöz ért a falu fejlesztése, hisz végre elkezdődhet az új óvodánk-bölcsődénk építése. Amint az időjárás lehetővé teszi, tehát remélhetőleg már márciusban indul a kivitelezés. A többlettámogatás megítélése óriási eredmény, köszönet illeti mindazokat, akik bármit is tettek érte.

Az új épületkomplexum a környező romok eltakarítása után üde színfoltja lesz a községnek, remek körülmények között tölthetik mindennapjaikat a sátai gyermekek és az ott dolgozó felnőttek. Természetesen a Kolozsvári utca képének megújításán is dolgozik az önkormányzat: a már meglévő és épülő intézmények méltó környezetben kell, hogy legyenek. Évtizedes probléma a falu közepén lévő sok magántulajdonban lévő romhalmaz, de most úgy tűnik, a hatóságokkal együttműködve sikerül ezt is megoldani. Ami a tulajdonosokat illeti (ez vonatkozik a falu más részén lévő ingatlanokra is) szégyellhetik magukat, hogy nemtörődömségükkel ilyen mértékben rombolják a faluképet. Jókarbantartási kötelezettsége van minden ingatlantulajdonosnak még akkor is, ha már nem lakik a házban, esetleg a faluban sem. Sok éves huzavona után most jutottunk el abba a fázisba, hogy megszabadulunk a “gyönyörű” látványtól. Ugyanez vonatkozik a régi szövetkezet épületére (ez egy hónapja már önkormányzati tulajdon), és a mellette lévő romhalmazra. Pályázati forrásból tudjuk bontani a szövetkezetet már tavasszal, ahogy az időjárás lehetővé teszi a munkálatok elkezdését. Próbálok minden lehetőséget megragadni, hogy szépítsük a falut, élhetővé tegyük az itt élők számára.

A csapadékvíz elvezetésére is nyertes pályázatunk van, ez a beruházás is indul kora tavasszal (az érintett utcák lakóival előtte egyeztetünk), az orvosi szolgálati lakás szintén épül már, így ez az év a nagy beruházások éve lesz.
Tudom, hogy a rengeteg építkezés okoz majd némi fennakadást, kellemetlenséget, de azt kérem mindenkitől, hogy a végeredményt nézze, ne az odáig vezető utat. Minden beruházás, ami az utóbbi években zajlott illetve folyamatban van, hiánypótló beruházás. 20 év lemaradását pótoljuk viszonylag rövid idő alatt.

Örülök a többség pozitív hozzáállásának, de elképeszt az olyan vélemény, hogy minek ide modern óvoda, inkább iskola kellene, miért nem az utat csinálják stb. Az örök elégedetlenség… Van akit az tesz boldoggá, ha a pozitívumot nem látja, csak reklamálni lehessen. Fontos természetesen a többi probléma megoldása is, de az óvodára szánt pénzből nem építhetünk utat, a Polgármesteri Hivatal pályázati összege sem fordítható másra és így tovább.

Van egy fontossági sorrend, amiben előkelő helyen szerepel az Ózd felé vezető út felújítása, de az nem az önkormányzat kompetenciája. Ettől függetlenül az illetékesek, a döntéshozók nem feledkeztek el róla, ezt határozottan állíthatom.

A csak negatívumot nézők reklamálnának, ha nem lenne modern orvosi rendelőnk, mert már be kellett volna zárni az őskori állapotok miatt, ha a hatóságok rátették volna a lakatot a konyhára, ha nem lenne felújítva a Borsodbóta-nekézsenyi elágazás útszakasz stb.

Higgyék el, én lennék a legboldogabb, ha csak azon kellene gondolkoznom, hogy hol legyen a játszótér.
Szerencsére ez is belátható közelségbe került, mint ahogy az is, hogy a fiatalok állandó, kulturált klubhelyiséget, konditermet, egyéb többcélú területeket kapjanak használatra. Régi vágyuk teljesülhet, remélem élnek majd a lehetőséggel (nem visszaélnek), és ugyanolyan jól szervezetten veszik ki részüket a falusi életből, mint a nyugdíjas klub tagjai. Én nyitott vagyok minden előre mutató igény teljesítésére.

Az iskola meglétével kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy nekem, mint 20 évig itt tanító pedagógusnak borzasztó szívfájdalom, hogy 2011-ben bezárták. Már nem keresem a felelősöket, előre kell nézni, nem visszafelé. Az újranyitás nem azt jelenti, hogy építünk egy épületet, és lesz iskola. A probléma kicsit összetettebb ennél.
Ezért nem szeretném, ha bármelyik jelenleg működő intézményünk olyan helyzetbe kerülne, hogy ilyen drasztikus lépésre kényszerüljön az önkormányzat. Fejlesztünk gőzerővel, nem lelakjuk a meglévőt.

Kedves Sátaiak!
Tudom, hogy már mindenki türelmetlenül várja, hogy a kormány lazítson a járványügyi korlátozásokon, ismét élhessük a régi életünket. Higgyék el, ha lehetőség lesz rá, megtörténik az enyhítés. Aki közelről megtapasztalja a vírus okozta egészségügyi problémákat, könnyebben megérti, hogy miért kellenek a szigorú szabályok. Türelmet kérek mindannyiuktól, kitartást a továbbiakban, és kérek mindenkit, VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!

Tisztelettel: Szalmás Zsoltné
polgármester

Skip to content